Taklagsöl och fönster på G!

Huset är nu uppe och finliret runt tak och fasad är klart. Taklagsöl med pizza från Fjällbyns resturang firades med byggteamet torsdag den 1/8. Då var råspånt med takpapp och ströläckt på. Det är ju som bekant inte lätt att konversera med våra estiska snickare, men vi förstod att Coops folköl (vi ville inte bidra till rattonykterhet) var lite klent och att estiskt öl kostar 50 cent:).

Teamet har sedan dess satt upp takfotsundertak, vindskivor, takläkt och förberett för fönster. Igår påbörjades fönster och idag är nästan alla inne plus några med utvändigt foder. Imorgon blir nog alla fönster klara, så då återstår endast plåttaket.

En del materiel som skulle ingå i leveransen har saknats eller tagit slut samt ritningar för t ex takunderlag och plåttak. Teamet upptäcker detta efterhand och det har inte varit enkelt här uppe i obygden att fixa fram prylarna. Speciellt när det är helg. Men de har hittills hittat något annat att sätta händerna i under tiden. Vi har däremot fått lägga en hel del tid på att ringa runt efter material och köra runt efter den - tid vi inte har... Bokningarna av logi, kran och byggställning ansvarar Mammuthus för. Av dessa att döma skulle bygget ta ca två veckor. Byggteamet sa dock tidigt att det tar minst två veckor, snarare tre-fyra att bli klar. Uppgifter vi ville ha svar på innan för att planera andra installationer. Byggställningsfirman ringde oss idag och undrade om de skulle hämta ställningen - det är ju ingen som svarar på Mammuthus och bokningen gick ut för fyra dagar sedan. Isoleringsfirman ringde förra veckan och ville få svar på mängd och typ av isolering, i brist på svar från Sverige-kontoret.

Stor tacksamhet känner vi för Pauli Hämäläinen på MammuttiHirsi i Finland. Han har räddat ansiktet för Mammutti. När vårt eget kontor (Mammuthus) i Sverige sonika gick på semester när allt skulle till -utan att hänvisa till någon annan byggkontakt, kontaktade vi Pauli. Han har inte bara beskrivit kontstruktionsbitar, han har koll på leveransinnehåll, förmedlat information och varit ett allmänt stort stöd. TACK PAULI!

Varje dag har jag kokat en termos kaffe och köpt något gott fikabröd åt killarna i teamet. De första dagarna var det oklart om de uppskattade detta initiativ, men jag tror att det är ett välkommet avbrott på eftermiddagarna. Om de tycker om Tärnabygdens fikabröd är dock höljt i dunkel. Det är dock alltid tomt i fikaväskan på kvällen.

Några ord om byggteamet: Vilka snickare! Sådana finns inte i Sverige. Bekräftas också av de besökare inom konstruktörs- och byggbranschen som vi haft under veckorna. De är strukturerade, samspelta, extremt noggranna och kunniga. Jag vet inte så mycket om dem ännu, annat än att de heter Margus, Andrus och Märt. Om man vill ha något byggt med precision och skönhet, så skall man anlita dem. Jag måste höra mig för på vilken firma de jobbar i Estland - de jobbar i alla fall inte direkt för MammuttiHirsi.

Margus tycks vara den som på något vis leder arbetet. Han är också en virtuos med motorsåg. Det finns inte något träarbete han inte fixar med motorsågen - på millimetern, med släta ytor och på vilken höjd som helst. Han skulle kunna blanda drinkar i kristallglas med den.

Deras balansövningar runt timmervarven och byggställningarna skulle kunna matcha cirkus Scott. Det är riktigt underhållande att se dem....fast jag har nästan instinktivt haft telefonen och 112 i beredskap..

Vi själva har satt igång med vindskivor i undertak, ventilation och målning av huset. Hela huset är grundoljat men nu när lasyren skall på har vädret börjat vara ostadigt. Vi får se hur långt jag hinner. Imorgon börjar Nisse och Bosse med fortsatta förberedelser inför isoleringen.

Nicola och Robin har under tiden byggt ett eget hus i backen ovanför. Det är i funktisstil med öppen veranda. Skall lägga upp en bild på detta inom kort. Byggteamet är mäkta imponerade - team Lundqvist blev klara först och dessutom helt utan ritningar. Det enda byggteamet har att anmärka på är att det kan behövas rejält med fogskum i knutarna.

Det var allt för denna gången.

Avslutar med en bild på vår utsikt. Jag ledsnar aldrig på de variationer väder och natur kan åstadkomma.

mini-dsc-1241.jpg

//Kattis

7 Aug 2013

Välkommen

Välkommen till www.tarnabyskinest.se.

Facebook

Nyhetsbrev

Länkar

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)